Hagyományos szaloncukor
½ Kg cukrot 2 dl vízzel főzni teszünk. Addig főzzük kevergetve, amíg átlátszó és hólyagos lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk úgy, hogy a mutató és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a masszából, megnyitva ujjunkat, ha kb. 2-3 cm hosszú nyúlós szálak képződnek, akkor kész. Ha hólyagocskák repülnek ki belőle, akkor is kész. Ezután beleöntjük az ízesítőt. Levesszük a tűzről, addig keverjük, amíg puha tészta keménységűre válik, de még önthető. Vízzel leöblített tálba vagy tepsibe öntjük. Nem hadjuk egészen kihűlni, felvágjuk kockákra és csomagolhatjuk.
Ízesítők:
½ kg cukorhoz 2-3 evőkanál rum.
½ kg cukorhoz víz helyett 2 dl feketekávé
½ kg cukorhoz 1 citrom leve, ennyivel kevesebb víz
½ kg cukorhoz 3-4 dkg csokoládé vagy 1-2 dkg kakaó
½ kg cukorhoz 10 dkg dió, vagy mogyoró darálva
Aromával és befőttlével is lehet ízesíteni. Finomíthatjuk 2-3 dkg vajjal is, akkor gyúrható lesz, és szépen lehet formázni.
|