|
Menü |
|
| |
|
karácsonyi videók |
|
| |
|
finomságok |
|
| |
Webstyle produced NavBar
hitetlenhomepage
|
|
|
|
Karácsonyi gyümölcskenyér |
|
|
Gyümölcskenyér háromféleképpen
A gyümölcskenyér a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke. Ha még nem sütöttél, vagy esetleg unod a tavalyi receptet, van itt három másik. Az egyik a messzi Uruguay kedvence! |
Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
• 60 dkg liszt • 5 dkg élesztő
• 200 ml 35 fokra melegített tej • 5 dkg cukor • 1 tojás • 1/4 teáskanál kardamom • 1/2 vaníliarúd • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj • 1/2 teáskanál só • 27,5 dkg puha vaj • 15 dkg mazsola • 5 dkg tört mandula • 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj • 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj • 2 evőkanál rum • 2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
Gyümölcskenyér (Uruguay)
Hozzávalók:
• 3 db banán • 1/4 bögre cukor • 2 db tojás • 120 gramm olvasztott margarin • 1 evőkanál tej • 2 bögre liszt • 1 kiskanál sütőpor • 1 kiskanál szódabikarbóna • 1 csipetnyi só • 1/2 bögre aprított dió
Elkészítési módja:
A banánt pépesre összetörjük, majd a cukorral, a tojással, a margarinnal és a tejjel összekeverjük. Külön összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és az aprított diót. Ezután a banános pépet hozzákeverjük a liszthez. Az így kapott masszát kivajazott és meglisztezett tepsibe vagy őzgerinc formába öntjük. Meleg sütőbe tesszük, és amikor barnulni kezd a teteje, közepes hőmérsékleten sütjük.
Gyümölcskenyér szentestére
Hozzávalók:
• 20 dkg aszalt szilva • 30 dkg aszalt körte • 20 dkg aszalt füge • 1,1 liter víz • 24 dkg mazsola • 12 dkg dió • 12 dkg mogyoró • 12 dkg cukrozott citromhéj • 12 dkg kristálycukor • 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj • csipetnyi őrölt szegfűszeg • ánizs és só • 0,5 dl rum • 1 citrom leve • 35 dkg finomliszt • 6 púpozott evőkanál búzakorpa • 1 dkg élesztő • hámozott, félbevágott mandula • tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez • 1 teáskanálnyi víz a mázhoz • zsiradék a tepsihez
Elkészíte: és A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk.
A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.
15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk.
Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.
A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk. Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!
| |
|
|
|