 |
Men |
|
| |
 |
karcsonyi videk |
|
| |
 |
finomsgok |
|
| |
Webstyle produced NavBar
hitetlenhomepage
|
|
|
 |
Karcsonyi gymlcskenyr |
|
|
Gymlcskenyr hromflekppen
A gymlcskenyr a karcsonyi asztal elmaradhatatlan kellke. Ha mg nem stttl, vagy esetleg unod a tavalyi receptet, van itt hrom msik. Az egyik a messzi Uruguay kedvence! |
Karcsonyi gymlcskenyr
Hozzvalk:
• 60 dkg liszt • 5 dkg leszt
• 200 ml 35 fokra melegtett tej • 5 dkg cukor • 1 tojs • 1/4 teskanl kardamom • 1/2 vanliard • 1/2 teskanl reszelt citromhj • 1/2 teskanl s • 27,5 dkg puha vaj • 15 dkg mazsola • 5 dkg trt mandula • 5 dkg kockra vgott kandrozott citromhj • 5 dkg kockra vgott kandrozott narancshj • 2 evkanl rum • 2 csomag vanliscukor
Elksztse:
A 0,5 kg lisztet elkeverjk a tejben cukorral felfuttatott lesztvel. Megszrjuk liszttel, s 20 percig kelesztjk. Tojst, fszereket s st adunk a tszthoz, s liszttel kemny tsztv gyrjuk. 15 percig tovbb kelesztjk. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel sszedolgozunk, s belegyrjuk a kelt tsztba. Tovbbi 15 percig kelesztjk.
Elkeverjk a mazsolt a mandulval, a kandrozott citromhjjal s narancshjjal, valamint a rummal. Kicsit llni hagyjuk, s beledolgozzuk a tsztba. 15 perc mlva kalcsot formlunk a tsztbl. 20 cm hossz, lapos rudat gyrunk, a kt vgn kicsit benyomjuk, s hosszban kzpen sszehajtjuk. 20-30 percig kelesztjk, majd megstjk. A gymlcskenyeret mg melegen olvadt vajjal bekenjk, s megszrjuk vanlis porcukorral.
Gymlcskenyr (Uruguay)
Hozzvalk:
• 3 db bann • 1/4 bgre cukor • 2 db tojs • 120 gramm olvasztott margarin • 1 evkanl tej • 2 bgre liszt • 1 kiskanl stpor • 1 kiskanl szdabikarbna • 1 csipetnyi s • 1/2 bgre aprtott di
Elksztsi mdja:
A bannt ppesre sszetrjk, majd a cukorral, a tojssal, a margarinnal s a tejjel sszekeverjk. Kln sszekeverjk a lisztet, a stport, a szdabikarbnt, a st s az aprtott dit. Ezutn a bannos ppet hozzkeverjk a liszthez. Az gy kapott masszt kivajazott s meglisztezett tepsibe vagy zgerinc formba ntjk. Meleg stbe tesszk, s amikor barnulni kezd a teteje, kzepes hmrskleten stjk.
Gymlcskenyr szentestre
Hozzvalk:
• 20 dkg aszalt szilva • 30 dkg aszalt krte • 20 dkg aszalt fge • 1,1 liter vz • 24 dkg mazsola • 12 dkg di • 12 dkg mogyor • 12 dkg cukrozott citromhj • 12 dkg kristlycukor • 1/2 teskanlnyi rlt fahj • csipetnyi rlt szegfszeg • nizs s s • 0,5 dl rum • 1 citrom leve • 35 dkg finomliszt • 6 ppozott evkanl bzakorpa • 1 dkg leszt • hmozott, flbevgott mandula • tetszs szerint kandrozott gymlcs a dsztshez • 1 teskanlnyi vz a mzhoz • zsiradk a tepsihez
Elkszte: s A gymlcskenyr elksztst a sts eltti napon kell kezdeni, mert a gymlcsket legalbb 12 rn t kell ztatni. A szilvra, krtre s fgre rntnk kb. 1 liter vizet s letakarva egsz jjel zni hagyjuk, majd lecsepegtetjk, s aprra sszevgjuk.
A cukrozott citromhjat, a mandult, az aprra vgott dit s mogyort a cukorral s a rummal sszekeverjk s 2 rn t, llni hagyjuk, ezutn a tbbi megpuhtott gymlccsel, egy citrom levvel s a fszerekkel jl sszekeverjk.
15 dkg finomlisztet 3 evkanl bzakorpval, 1 dl kzmeleg vzzel, 1 dkg lesztvel, csipetnyi sval sszekevernk, kenyrtsztt ksztnk s flretesszk keleszteni. A gymlcsmasszt sszekeverjk 20 dkg liszttel, 3 evkanl bzakorpval. Ezt sszedolgozzuk a megkelt tsztval, majd kt rszre osztjuk, s kerek cipkk formzzuk.
Mindkt keznket hideg vzbe mrtva a cipk tetejt laposra simtjuk. Fl mandulkat tesznk r, s zls szerint kandrozott gymlcskkel dsztjk.
A gymlcskenyereket kizsrozott tepsibe tesszk, mg kb. 30-40 percig pihentetjk, majd elmelegtett stben kb. 180 fokon 70-80 percig stjk. Miutn megslt, kihtjk, majd a kvetkez mzzal kenjk be: 3 teskanlnyi cukrot feloldunk 1 teskanlnyi vzben, majd felforraljuk. Ha sokig frissen akarjuk tartani a gymlcskenyeret, jl zrd fmdobozban tartsuk!
| |
|
|
|