Marcipán
(profi recept)
Hozzávalók:
1kg cukor
1,5dl tej
10 dkg darált mandula
30dkg rétesliszt
20dkg vaj
½ Mandula aroma
1 kg cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefőzzük 10dkg darált mandula és 30 dkg
rétesliszt keverékét. (a tisztított mandulát darálás előtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából 2 újunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán héjas mandulával drapp.) Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverünk 20 dkg vajat és kb. ½ mandula aromát. (Célszerű előbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.) Tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal, vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat lehet formálni, és porcukros kakaóban meghempergetni.
|