Marcipn
(profi recept)
Hozzvalk:
1kg cukor
1,5dl tej
10 dkg darlt mandula
30dkg rtesliszt
20dkg vaj
½ Mandula aroma
1 kg cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefzzk 10dkg darlt mandula s 30 dkg
rtesliszt keverkt. (a tiszttott mandult darls eltt knnyen meg lehet hmozni, ha 2 percig forr vzbe tesszk, majd a fellazult hjbl 2 junk kz szortva gyesen kispricceljk. gy zld lesz a marcipn hjas mandulval drapp.) Pr percig forraljuk, majd levesszk a tzrl. Belekevernk 20 dkg vajat s kb. ½ mandula aromt. (Clszer elbb legfeljebb 1/3 aromt belekeverni, majd mg zls szerint adagolni hozz.) Tlct kiblelnk aluflival, margarinnal, vagy vajjal vkonyan bekenjk. Kintjk r a masszt, elegyengetjk. Miutn kihlt s megszilrdult, deszkra kibortjuk, lehzzuk rla a flit, fel lehet vgni. A darabokbl kis golykat lehet formlni, s porcukros kakaban meghempergetni.
|