Puha Mézeskalács
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
125g méz, 125g vaj/margarin
3 tojás, 250g porcukor
1/2 Citrom és reszelt héja
250g finomliszt, 250g rozsliszt
1kk. szódabikarbóna
2ek. Mézeskalácsfűszer
1kk. tejszín, 1 tojás
50-60g dió és mogyoró vegyesen
1. Felolvasztjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk langyosra hűlni. Simára keverjük a tojásokat a porcukorral és a citromlével, a mézes keverékhez adjuk.
2. Összekeverjük a finom- és rozslisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. Elsimítjuk a tetején, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük-hűtjük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon, lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, és 8 db 4cm átmérőjű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk, és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük. Kissé ellapítjuk és fakanállal nem mély lyukakat nyomunk a közepükbe. Egymástól 4-5 cm távolságra, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással, és mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót vagy diógerezdet nyomunk.
4. 200C fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozba rakjuk őket, mert csak így maradnak sokáig – már ha van idejük – puhák és frissek.
|